Nieuws (historie) - 2012

Laatste wedstrijd kruisboogschieten

Op 4 November 2012 werd de laatste wedstrijd kruisboogschieten gehouden van de jaarlijkse competitie van de 5 gemeentegilden. Na afkampen werd de uiteindelijke winnaar van deze competitie: Toos van de Zande van het gilde sint Brigida, Netersel. Winnaar van de viertallen werd het gilde sint Joris, Hapert. Onze kruisboogschutters behaalden in deze competitie de volgende resultaten

37e met56 pumtenJan Hendriks
42e met54 pumtenJan van Rooij
43e met53 pumtenJan van der Heijden
46e met51 pumtenPieter van de Pas
51e met42 pumtenLeo Verhoeven

Europees Schutters Treffen in Tuchola, Polen

Eind Augustus 2012 namen wij met een 15-tal gildebroeders en gildezusters deel aan het EST ( Europees Schutters Treffen) in Tuchola, Polen. Op Donderdagmorgen 23 Augustus vertrokken we in alle vroegte ( 04:30 uur) samen met het gilde Sint Joris uit Bladel vanuit Hoogeloon.

Na een lange en vermoeiende reis arriveerden we om 23:00 uur bij ons hotel in Polen. Toch nog snel even een lokaal kroegje opgezocht om een pools pintje te proeven en daarna snel naar bed want morgenvroeg moeten we toch weer vroeg op. Op Vrijdag brengen we een bezoek aan het kasteel van Marienburg. Zaterdag is dan het Europees koningsschieten, waar onze koning Jan van Ampting zal proberen om deze titel naar zich toe te halen.

Maar helaas, al bij de voorrondes moet hij het onderspit delven en is die hoop vervlogen. Maar de Brabantse gilden laten zich echter wel van de goede kant zien, want zowel de titel van Europees koning als die van Europees prins gaan beiden mee naar het Brabantse land. Toon Weijtmans uit Udenhout werd Europees Koning en Bram van Bergen uit Oss werd Europees Prins. Daarna is het volop feest in de grote feesttent

Op Zondag is er de grote optocht door Tuchola met alle deelnemende gildes. Een waar feest om door de straten te trekken waar de mensen rijen dik staan te zwaaien naar de langstrekkende gildes. Na afloop is het natuurlijk weer een groot feest, zowel in de feesttent alsook op het grote buitenterrein want ook het weer is ons buitengewoon goed gezind. Rond 19:00 uur is dan helaas al weer tijd om te gaan vertrekken naar ons hotel.Op Maandag 27 Augustus vertrekken we dan weer huiswaarts en arriveren dan na opnieuw een lange, vermoeiende reis in Hoogeloon rond de klok van 01:30 in Hoogeloon.

Karin Buylinckx-Den Dekker nieuwe kermisprinses van Gilde Sint Sebastiaan

Op Zaterdag 23 Juni 2012 werd weer de 2-jaarlijkse schietwedstrijd om de kermisprinses verschoten. Na een felle strijd tussen de gildezusters werd de vogel uiteindelijk naar beneden gehaald daar Karin Buylinckx-Den Dekker. Zij mag dan ook de komende 2 jaar deze titel en het bijbehorende zilveren schild dragen.

Op de foto ziet U de gelukkige kermisprinses Karin Buylinckx-Den Dekker met haar man Jan en dochter Loes.

Harrie Bullens winnaar van het Jan Janssen wisselschild

Op Zaterdag 23 Juni 2012 werd weer de jaarlijkse onderlinge schietcompetitie om het Jan Janssen wisselschild afgesloten. Na een 5-tal wedstrijden werd Harrie Bullens de trotse winnaar van het Jan Janssen wisselschild.Ook in 2009 en 2010 was hij eerder al winnaar van deze trofee

8 Jubilarissen bij Gilde Sint Sebastiaan, Hoogeloon

Samen goed voor 375 jaar gilde-ervaringen

Op Donderdag 7 Juni 2012 ( Sacramentsdag) mocht het gilde Sint Sebastiaan uit Hoogeloon maar liefst 8 gildebroeders huldigen vanwege een jubileum.
Tesamen goed voor 375 jaar aan gilde-ervaringen.

Op de foto ziet U vervolgens van links naar rechts en van staand naar zittend:

Ton v.d. Zande 40 jaar lid

Van 1973 tot 1977 was het lid van de overheid. In de jaren daarna deed hij het binnen het gilde iets rustiger aan vanwege zijn drukke werkzaamheden in de politiek en zijn voorzitterschap van Show- en drumfanfare Sint Joris. In 2004 trad hij echter ad interim weer toe tot de overheid als deken schatbewaarder, maar is dat anno 2012 nog steeds en doet dat ook nog steeds vol overgave en naar ieders tevredenheid. Hij kreeg namens het gilde de bijbehorende zilveren Sint Sebastiaansspeld uitgereikt en werd door het Kringbestuur onderscheiden met de kringonderscheiding.

Antoon Koolen 50 jaar lid

Een gildebroeder die er altijd graag bij is, altijd in is voor een grap en grol en waar je altijd een beroep op kunt doen als er iets moet gebeuren. Antoon schoot zich tot koning van het gilde in 1966 en in 1968. Hij kreeg namens het gilde de bijbehorende gouden Sint Sebastiaansspeld uitgereikt en werd door het Kringbestuur onderscheiden met een zilveren kroontje op zijn eerder al ontvangen kringonderscheiding.

Jan van Rooij 50 jaar lid

Jan is vele jaren aktief geweest als vendelier en verstond zelfs de kunst van het acrobatisch vendelen. Gedurende vele jaren was Jan ook vaandrig van het gilde. Ook is hij al vanaf begin jaren 70 lid van de overheid.Hij schoot zich tot koning van het gilde in 1992 en 1996. Sinds 2003 is hij hoofdman van het gilde. Hij kreeg namens het gilde de bijbehorende gouden Sint Sebastiaansspeld uitgereikt en werd door het Kringbestuur onderscheiden met een zilveren kroontje op zijn eerder al ontvangen kringonderscheiding.

Antoon Smulders 50 jaar lid

Vanaf zijn aanmelding tot op de dag van vandaag vendelier, weliswaar met een onderbreking van 2 jaar omdat hij zich in 1994 tot koning van het gilde schoot. Ondanks zijn drukke werkzaamheden thuis op de boerderij is hij altijd een trouwe gildebroeder gebleven. Hij kreeg namens het gilde de bijbehorende gouden Sint Sebastiaansspeld uitgereikt en werd door het Kringbestuur onderscheiden met een zilveren kroontje op zijn eerder al ontvangen kringonderscheiding.

Piet van de Pas 55 jaar lid

Piet was vanaf 1962 gedurende 35 onafgebroken hoofdman van het gilde. Bij zijn afscheid als hoofdman kreeg hij een koninklijke onderscheiding. Ook binnen de kring “Het Kwartier van Oirschot” vervulde Piet een aantal jaren een bestuursfunctie en was daarnaast nog een aantal jaren penningmeester van “De Gildetrom”. Onder zijn leiding groeide en bloeide het gilde Sint Sebastiaan als nooit te voren. Kort na zijn afscheid als hoofdman werd hij benoemd tot ere-hoofdman. Hij kreeg namens het gilde de bijbehorende gouden Sint Sebastiaansspeld uitgereikt en werd door het Kringbestuur onderscheiden met een kringoorkonde.

Jan Lendering 56 jaar lid

Jan zou normaal al vorig jaar zijn onderscheiding vanwege zijn 55-jarig lidmaatschap hebben ontvangen, maar vanwege een verblijf toen in het ziekenhuis moest dit worden uitgesteld. Jan is vanaf zijn aanmelding altijd vendelier geweest en draaide tot voor kort nog altijd in de groep mee. Daarnaast is Jan van 1964 tot 1989 gedurende 25 jaar lid geweest van de overheid. Hij kreeg namens het gilde de bijbehorende gouden Sint Sebastiaansspeld uitgereikt en werd door het Kringbestuur onderscheiden met een zilveren kroontje op zijn eerder al ontvangen kringonderscheiding.

Jan Lemmens 50 jaar lid

Jan maakte 35 jaar lang deel uit van de overheid. Vanuit die functie was Jan vele jaren zeer aktief en bedreven in het organiseren van diverse evenementen om de gildekas te spekken. Zo was de grote man achter de wieleravondzesdaagsen in de jaren ’70 en meer dan 30 jaar lang ook van de “Loonse Lentemert”. Jan schoot zich tot koning van het iglde in 1976 en in 2000. Als dank voor zijn enorme inzet voor het gilde werd jan in 2004 benoemd tot ere-deken
Ook nu nog is hij de beheerder van onze gildekamer “Onder d’n Boom”, waardoor we altijd verzekerd zijn van ons natje en droogje tijdens onze aktiviteiten op ons gildeterrein. Hij kreeg namens het gilde de bijbehorende gouden Sint Sebastiaansspeld uitgereikt en werd door het Kringbestuur onderscheiden met een zilveren kroontje op zijn eerder al ontvangen kringonderscheiding.

Harrie Willemsen 25 jaar lid

Harrie ontbreekt op deze foto omdat hij wegens zijn drukke werkzaamheden helaas verhinderd was tijdens deze huldiging.

Op 26 Februari 2012 werd de laatste wedstrijd in de jaarlijkse kruisboogcompetitie met het gilde Sint Antonius-Abt uit Liempde en Sint Joris Hoogeloon gehouden.De winnaar van deze competitie werd Nol van Kemenade van het gilde Sint-Antonius-Abt uit Liempde.Voor onze schutters waren er de volgende "troostprijzen" in deze competitie

14e met50 pumtenJan van der Heijden
17e met49 pumtenPieter van de Pas
21e met47 pumtenJan Hendriks
24e met42 pumtenJan van Rooij
33e met30 pumtenLeo Verhoeven

80-ste verjaardag Piet van de Pas

Op 15 Februari 2012 vierde Piet van de Pas zijn 80-ste verjaardag.Met zo'n 15 gildebroeders en gildezusters hebben wij hem een verrassingsbezoekje gebracht op zijn feestadres waar hem een vendelgroet werd gebracht. Hij was hiermee zeer vereerd.