Nieuws (historie) - 2013

Jan van Ampting nieuwe koning van Gilde Sint Sebastiaan Hoogeloon (2012 - 2014)

Op Kermismaandag 25 Juni werd door het gilde Sint Sebastiaan weer het 2-jaarlijkse koningsschieten georganiseerd.

Al vroeg waren alle gildebroeders weer uit de veren om eerst de hoofdman en de regerend koning thuis af te halen om vervolgens tijdig in de kerk aanwezig te kunnen voor het bijwonen van de H. Mis. Daarna snel even een ontbijt en dan op naar het gildeterrein "Onder d'n Boom" om een aanvang te nemen met de schietwedstrijd, maar niet nadat de Burgemeester de prachtige nieuwe schietinstallatie formeel had geopend met een voltreffer en deze ook door de pastoor werd ingezegend. 4 kandidaten hadden zich aangemeld om te strijden voor de ere-titel. Harrie Bullens, Jan van Ampting, Jimmy Kuipers en regerend koning Jan Hendriks waren er alle 4 enorm op gebrand om de vogel naar beneden te halen. Dat bleek ook wel, want al na het 53-ste schot kwam de vogel naar beneden en kon Jan van Ampting zich koning noemen van het gilde Sint Sebastiaan.

Geweerschutters weer succesvol tijdens gildefeesten in 2013

Onze geweerschutters lieten zich tijdens de gildefeesten van de kring "Het Kwartier van Oirschot"weer van hun beste kant zien. Bij de wedstrijden op het Kringgildefeest in Oirschot behaalden zij de volgende prijzen:

1-ste prijs Korps,
bestaande uit Leo Verhoeven, Henri Jansen, Harrie Bullens en Jan v. Ampting.
1-ste prijs Viertallen,
bestaande uit Leo Verhoeven, Henri Jansen, Harrie Bullens en Jan v. ampting.
1-ste prijs Personeel
door Leo Verhoeven. Kampioen: Henri Jansen

Bovendien behaalden we daar als gilde een 1-ste prijs in optocht

Ook tijdens het vrije gildefeest van gilde Sint Joris in Hoogeloon viel er weer een schutter in de prijzen.
Bij de schietwedstrijden aldaar behaalde Henri Jansen een 2-de prijs Personeel

Geweerschutters van gilde sint Sebastiaan succesvol tijdens het seizoen 2012 - 2013

De geweerschutters van het gilde Sint Sebastiaan Hoogeloon waren in dit seizoen zeer succesvol in de competities waaraan zij deelnamen.
Bij de winterverschieting van de "kleine kring" werden de volgende prijzen in de wacht gesleept:

Klasse A opgelegd 1-ste prijs Ruud Verhoeven
Klasse C opgelegd 1-ste prijs Walter Lemmens
Klasse C vrije hand 1-ste prijs Harrie Bullens

In de competitie van "De Kempenschutters"werden de volgende prijzen in de wacht gesleept:

Klasse A opgelegd 1-ste prijs Ruud Verhoeven
Klasse B opgelegd 1-ste prijs Leo Verhoeven
4-tallen opgelegd 2-e prijs voor het viertal bestaande uit
Harrie Bullens
Henri Jansen
Ruud Verhoeven
Leo Verhoeven

Kruisboogcompetitie Sint Antonius-Abt Liempde, Sint Joris Hoogeloon, en Sint Sebastiaan Hoogeloon, seizoen 2012-2013

Voor het 26-ste jaar werd deze kruisboog-competitie tussen deze 3 gilden weer gehouden in de periode van December 2012 tot Februari 2013.

In een competitie van 4 wedstrijden waarbij telkens 15 pijlen worden geschoten kan men dus maximaal 60 punten behalen.

Winnaar van deze competitie werd dit jaar Wynand Bressers van het gilde Sint Antonius-Abt uit Liempde met een puntentotaal van 59 punten.

Het 26-ste seizoen van deze competitie was toch wel ietwat opmerkelijk te noemen. Met name de 2 laatste wedstrijden werden gekenmerkt door werkelijk zeer slechte weersomstandigheden. Tijdens de voorlaatste westrijd in Liempde op 27 Januari was erg koud, zeer winderig en daarbovenop ook nog eens regen.

En tijdens de laatste wedstrijd bij Sint Sebastiaan in Hoogeloon was het opnieuw er koud en sneeuwde het bovendien.

Als we die omstandigheden in ogenschouw nemen is het bijna ongelooflijk dat de winnaar in deze 4 wedstrijden slecht 1 enkel puntje mist op het maximaal te behalen aantal punten.

Ook om een andere reden was deze competitie dit seizoen wel opmerkelijk, want waarschijnlijk was dit voor het eerst in de 26-jarige geschiedenis van deze competitie dat Janus Bressers van Sint Antonius-Abt uit Liempde wegens ziekte niet kon deelnemen. En dat juist in het jaar dat we voor het laatst tijdens deze competitie gebruikt maakten van de schutsbomen die bij hem in de weilanden staan geplaatst sinds het begin van deze competitie. Want vanaf het voorjaar 2013 zal het gilde Sint Antonius-Abt in Liempde hun eigen gilde-terrein met gilde-onderkomen in gebruik gaan nemen.

Bij de prijsuitreiking was hier dan ook zeer terecht even bij stilgestaan en werd voor Janus Bressers dan ook een fles heerlijke drank meegegeven aan zijn kleinzoon Wynand zodat Janus ondanks alles nog eens even rustig kan genieten van de altijd weer gezellig verlopende kruisboogcompetitie.