Nieuws (historie) - 2016

Harrie Bullens nieuwe Koning van gilde Sint Sebastiaan

Op kermismaandag vond traditiegetrouw weer het koningsschieten plaats in Hoogeloon. Dit jaar was het weer de beurt aan gilde Sint Sebastiaan. Na. de H. Mis werd eerst het ontbijt genuttigd in het gemeenschapshuis Den Anloop. Rond 11:00 uur trok het hele gezelschap van 2 muziekkorpsen en 2 gilden naar het gildeterrein "Onder d'n Boom" van gilde Sint Sebastiaan. Na het "vrijen" van de schutsboom door Burgemeester Boy Swachten en een eerste schot door pastoor Joseph kon regerend Koning Ruud Verhoeven de strijd aangaan met de overige kandidaten, te weten Henri Jansen, Harrie Bullens en Jan van Ampting. Er werd geen schot gemist maar desondanks gaf de vogel tot het 65-ste schot vrijwel geen krimp. Maar daarna raakte hij toch steeds verder gehavend en nam de spanning natuurlijk toe. Maar pas bij het 83-ste schot gaf de vogel zich helemaal gewonnen en viel het laatste stukje naar beneden. Het was Harrie Bullens die dit schot loste. En daarmee werd Harrie de kersverse en vooral ook trotse koning van het gilde Sint Sebastiaan voor de komende 2 jaar.

Ruud Verhoeven winnaar van het Jan Janssen wisselschild

Op kermis-zaterdag werd door het gilde Sint Sebastiaan de laatste wedstrijd verschoten van de onderlinge competitie om het Jan Janssen wisselschild. Tijdens deze competitie worden er in totaal 5 wedstrijden van telkens 15 schoten gehouden. Er waren nog zeker 4 schutters die aanspraak zouden kunnen maken op deze felbegeerde titel. Na deze laatste wedstrijd eindigden Leo Verhoeven en Ruud Verhoeven beiden met een gelijk aantal van 73 punten en dus was werd het een kwestie van afkampen tussen deze twee. Uiteindelijk ging de winst tijdens deze afkampwwedstrijd naar Ruud Verhoeven en kreeg dan ook het zilveren Jan Janssen wisselschild uitgereikt door hoofdman Jan van Rooij.

De totaal uitslag van deze competitie is als volgt:

1Ruud Verhoeven ( na afkampen)73 punten
2Leo Verhoeven ( na afkampen)73 punten
3John Vermeulen72 punten
4Henri Jansen71 punten
5Harrie Bullens70 punten
6Gert-Jan Swaanen70 punten
7Jan van der Heijden67 punten
8Jan van Rooij66 punten
9Jan Hendriks65 punten
10Walter Lemmens65 punten

Gerrie Jansen nieuwe kermisprinses van gilde Sint Sebastiaan

Op kermis-zaterdag werd door het gilde Sint Sebastiaan ook weer de onderlinge schietwedstrijd voor de gildezusters gehouden om de titel van kermisprinses. Er bleek prima hout te zijn gebruikt waaruit de vogel was gemaakt, want hij gaf zich niet zo maar gewonnen. Er moesten uiteindelijk maar liefst 115 schoten worden gelost voordat deze taaie rakker naar beneden kwam. Het was Gerrie Jansen die dit 115-de schot loste en dus draagt zij de komende 2 jaar de titel van kermisprinses en het daarbij behorende zilveren wisselschild.

Europees Schutters Treffen in Peine (Duitsland)

Van 28 - 31 Augustus 2015 heeft ons gilde met een groep van 16 gildebroeders en gildezusters deelgenomen aan het 3-jaarlijkse Europees Schutters Treffen, wat dit jaar plaats vond in Peine ( Duitsland).

We reizen samen met 2 andere gilden uit onze gemeente, te weten Sint Joris uit Hapert en Sint Joris uit Bladel. Het hele gezelschap bestaat uit totaal 68 personen. Op Vrijdag-ochtend om 8:00 uur vertrekken we vanaf ons gildeterrein met een dubbeldekker van Pelikaan Reizen. Rond de klok van twaalven is het tijd voor een lunch en even de beentjes te strekken. Rond 16:00 uur arriveren we in ons hotel Apart in Sehnde. Dan is het snel opfrissen en omkleden om dan door te gaan naar het feestterrein zodat we kunnen deelnemen aan het openingsbal van dit geweldige schuttersfeest.

Eerst is er de openingsceremonie op het grote dorpsplein en vervolgens gaat het richting het grote feestterrein. Vanwege de warmte laat iedereen de enorme feesttenten voor wat ze zijn en speelt het feest zich af in de openlucht. Pas wat later op de avond trekken we de feesttent in waar het op dat moment een uiterst gezellige boel is met veel muziek en dans, maar het is er verschrikkelijk warm. Rond helf elf moeten we helaas al weer richting hotel want op Zaterdagmorgen vertrekken we al weer om 09:30 uur naar het feestterrein om te zorgen dat onze koning Ruud Verhoeven tijdig aanwezig is om zich aan te melden voor de grote wedstrijd om het Europees koningsschap. Met de bekende haast die we van hem kennen snelt hij naar de tent waar de inschrijving plaats vindt. Na het nodige wachten is het dan zo ver. De wedstrijd kan van start gaan. Maar helaas, na 3 welgemikte schoten is het spelletje helaas over voor onze koning, maar is hij wel weer een ervaring rijker.

Zodra ongeveer 1 uur later dan de Europees koning, de Oostenrijker Joseph Lohninger bekend is, wordt het tijd om onze dorst te gaan lessen op het feestterrein. Ook nu speelt alles zich, vanwege de enorm hoge temperaturen, weer buiten af. Het moge duidelijk zijn, het bier vloeit rijkelijk onder die brandende zon. En de sfeer is weer fantastisch. Het is dan ook weer veel te vroeg tijd voor menigeen om richting de bus en hotel te gaan. En dus moet er door de nodige mensen toch nog even een kroegje in de buurt van het hotel worden opgezocht.

s'Morgens is dat bij sommigen dan ook nog wel aan te zien, maar na een stevig ontbijt is iedereen rond half tien weer monter paraat en vertrekken we weer naar het feestterrein. Dan even zoeken waar we kunnen gaan opstellen voor de optocht. Dat blijkt uiterst goed geregeld te zijn. Dat hebben we wel eens anders meegemaakt. Opnieuw is het vreselijk warm waardoor iedereen tijdens het wachten voor de optocht een schaduwrijk plekje probeert te zoeken. De optocht verloopt vervolgens vlotjes behalve dan dat het zweet hier en daar onder de hoeden vandaan gutst. En dus wordt er bij aankomst op het feestterrein weer flink ingenomen. En dat houden we ook best aardig lang vol. Maar rond half zeven is het welletjes geweest en vertrekken we in optocht met de collega-gildes weer richting bus en hotel.

Op de Maandag-morgen reizen we om 10 uur weer af naar het Brabantse land, met hier en daar nog een tussenstop. De laatste tussenstop hebben we dan in Casteren waar we bij Kruidenlucht nog van een heerlijk diner genieten. Al bij al weer een geweldig Europees Schutterstreffen meegemaakt.